Hogyan készül a pontozott textiltáska

Biztos vagyok benne, hogy te is kacérkodtál már a gondolattal, hogyan lehetne pontozott textiltáskád (vagy pólód, terítőd stb…).

A textilek pontozása másfajta kihívást jelent, mint ahogy azt megszokhattad feszített vászonra, falapra, kőre, vagy bármilyen stabil alapra történő festés esetén. Először is a textil mozog, csúszkál, és könnyen felemelkedik, amikor a pontozót is emeled. Ezért mielőtt nekiállnál, mindenképpen feszítsd ki óvatosan úgy, hogy ne nyúljon meg, ill. tegyél alá valamit, ami megakadályozza, hogy a festékkel átitatódott anyag összeragadjon az alatta lévő réteggel, vagy mindent összemaszatoljon. A videóban egy kartondarabot vontam be folpack-kal erre a célja.

A textilfesték másképp viselkedik az anyagon, mint az akril. Másképp terül, ill. ha túl híg, akkor szétfolyik. Mindenképpen ügyelj arra, hogy kellő távolságban legyenek egymáshoz képest a pöttyök, megakadályozva így az összefolyást. Pici pontokkal is próbálkoztam, de nem lettek szabályosak, és emiatt rontották az összhatást.

Javaslom, hogy mielőtt nekiállnál a főalkotásnak, egy próbadarabon gyakorolj, és figyeld meg, hogyan viselkedik a festék, és az anyag.

A textilfesték teljes száradás (min. egy nap) után egy átvasalással rögzíthető. Ezután kézmeleg vízben moshatóvá válik. A gyártó nem ír ennél több tanácsot, de ami nálam működik, az az, hogy először a hátoldalt vasalom át, majd egy ruhán keresztül a színén is.

Textilfestéket itt tudsz beszerezni: https://pontozottvilag.hu/termekkategoria/kellekek/festekek/textilfestekek/

4 Responses

 1. Boros Éva

  A vasalásról tudnál többet mondani? Színén, visszáján, esetleg kell valami anyagdarab, amin keresztül vasaljuk? Rajzoltam már pólóra textilfilccel, de szeretném kipróbálni ezt a technikát is pólón textilfestékkel.

 2. IldikoSzaloki

  Kedves Éva!

  Ami nekem működik az az, hogy először a visszáján vasalom, majd a színén egy ruhadarabon keresztül.

 3. Mechlerné V Timea

  Szia! Farmer tàskàra is mûködik ? Mennyi a szàradàsa? Megszàradt kész màs nem kell rà? Köszönöm Timi

  • IldikoSzaloki

   Farmerre is működik a textil festék, de arra figyelni kell, hogy teljesen másképp viselkedik, mint az akril festék. Máshogy terül, beszívódik stb. Én hagytam egy napot száradni, majd vasalófal fixáltam.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .