Hogyan készül a pontozott textiltáska

Biztos vagyok benne, hogy te is kacérkodtál már a gondolattal, hogyan lehetne pontozott textiltáskád (vagy pólód, terítőd stb…).

A textilek pontozása másfajta kihívást jelent, mint ahogy azt megszokhattad feszített vászonra, falapra, kőre, vagy bármilyen stabil alapra történő festés esetén. Először is a textil mozog, csúszkál, és könnyen felemelkedik, amikor a pontozót is emeled. Ezért mielőtt nekiállnál, mindenképpen feszítsd ki óvatosan úgy, hogy ne nyúljon meg, ill. tegyél alá valamit, ami megakadályozza, hogy a festékkel átitatódott anyag összeragadjon az alatta lévő réteggel, vagy mindent összemaszatoljon. A videóban egy kartondarabot vontam be folpack-kal erre a célja.

A textilfesték másképp viselkedik az anyagon, mint az akril. Másképp terül, ill. ha túl híg, akkor szétfolyik. Mindenképpen ügyelj arra, hogy kellő távolságban legyenek egymáshoz képest a pöttyök, megakadályozva így az összefolyást. Pici pontokkal is próbálkoztam, de nem lettek szabályosak, és emiatt rontották az összhatást.

Javaslom, hogy mielőtt nekiállnál a főalkotásnak, egy próbadarabon gyakorolj, és figyeld meg, hogyan viselkedik a festék, és az anyag.

A textilfesték teljes száradás (min. egy nap) után egy átvasalással rögzíthető. Ezután kézmeleg vízben moshatóvá válik. A gyártó nem ír ennél több tanácsot, de ami nálam működik, az az, hogy először a hátoldalt vasalom át, majd egy ruhán keresztül a színén is.

Textilfestéket itt tudsz beszerezni: https://pontozottvilag.hu/termekkategoria/kellekek/festekek/textilfestekek/

2 Responses

  1. Boros Éva

    A vasalásról tudnál többet mondani? Színén, visszáján, esetleg kell valami anyagdarab, amin keresztül vasaljuk? Rajzoltam már pólóra textilfilccel, de szeretném kipróbálni ezt a technikát is pólón textilfestékkel.

  2. IldikoSzaloki

    Kedves Éva!

    Ami nekem működik az az, hogy először a visszáján vasalom, majd a színén egy ruhadarabon keresztül.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..