A pontozás, pontfestés, pöttyözés eszközei – Mi kell az induláshoz?

A pontozás, pontfestés, pöttyözés eszközei – Mi kell az induláshoz?

Ha nincs időd végigolvasni, akkor itt a lista segítség képpen. Ha többet is tudni szeretnél, akkor olvasd végig, kb. 5 perc alatt a végére jutsz.

Feltétlenül szükséges eszközök:

Jó ha van eszközök:

Választhatsz a kezdőcsomagok közül is:

Mik is a pontozáshoz feltétlenül szükséges eszközök?

Emlékszem, kislány koromban nekem csak akkor volt „valamim”, ha megcsináltam magamnak. Akkor más világ volt, más lehetőségekkel. Alig voltam 10 éves, amikor kitaláltam, hogy varrok magamnak ruhát. Elővettem anyukám csili-vili varrógépét, egy lepedőt, és nekiálltam egy végtelenül egyszerű szabásmintájú nyári ruhát összerakni. Utána még csináltam belőle néhány verziót, ruhafestékkel pedig megszíneztem, hogy ne csak fehér rucijaim legyenek. Iszonyú büszke voltam magamra. Később aztán lett szoknya, blézer, nadrág. Minden ami kell. Később így lettem minden mással is. Mikor megcsapott a pontozás szele, egész pontosan magába szippantott egy röpke pillanat alatt a pontok különleges világa, akkor megint ott voltam a semmi közepén – eszközök nélkül. Mi kell a pontozó techikához? Mivel festenek? Milyen festéket használnak? Mire lehet egyáltalán festeni? Lakk? Nekem akkor a hosszú hetekig bűzölgő padlólakk jutott eszembe, és kicsit óckodtam.  Kell lakkozni egyáltalán? Fröcsögni fog majd a festék? Tudok egyáltalán otthon ezzel alkotni, vagy műhely kell hozzá? Rengeteg kérdésem volt. Ha most itt vagy, akkor biztos vagyok benne, hogy te is ebben a cipőben jársz. Nyugi. Mindent megmutatok, ami az induláshoz kell. És azt is, ami nem. Igen. Vannak dolgok, amiket rá akarnak sózni az emberre, pedig nemigazán tudsz vele mit kezdeni – ha pontozásról van szó.

Amikor én kezdtem a pontozást, még nem lehetett semmilyen eszközt beszerezni itthon. A nagyobb pöttyöket ugyanis különböző átmérőjű pálcikákkal, rudakkal készítjük, a piciket pedig gömb végű, a köröm díszítésekhez használt fém végű pontozókkal.

Szóval nem tudtam beszerezni semmit, így egy lehetőségem maradt: minden olyan kör keresztmetszetű dolgot elkezdtem használni, amit a lakásban felleltem. Fakanál vége, ecsetek vége, ragasztópisztoly töltőrúdja, radíros végű ceruza, LEGO alkatrészek, pl. tengelyek, fegyverek nyelei, fúrószárak végei, hurkapálca, fogpiszkáló. Ez utóbbi kettőről hamar kiderült, hogy csak rövid ideig használhatóak, mert puha fából készülnek, beszívják magukba a festék víztartalmát és eldeformálódnak. A fogpiszkálót még ráadásul nehéz fogni is, mert túl rövid.

pontozás egyszerű eszközökkel

Szerencsére ma már ez nem gond. Minden szükséges eszköz elérhető. A pontozó készlet is. Ez az egyik legfontosabb dolog, hiszen enélkül olyan lennél, mint egy festő ecset nélkül, mint egy vadász puska nélkül, vagy mint egy pilóta repülő nélkül.

  1. Pontozó készlet

Mit kell tudni a PONTOZÓ KÉSZLETről? A pontozó készlet különböző átmérőjű műanyag pálcikákból, rudakból áll. Ezek 3-4-5-6-8-10-12-15 mm vastagak. És van még hozzá 5 db szintén különböző méretekkel rendelkező fém végű pontozó, a hegyestől egészen a közel 3 mm-es méretig. Ezek lesznek a te varázspálcáid.

Műanyag mandala pontozó készlet
Műanyag mandala pontozó készlet

Több helyen látni, hogy óriás gömböket, és mindenféle gyurmaformázó eszközöket is árulnak pontozókészlet címszó alatt. Ne dőlj be nekik. Az óriás gömbök csak kis felületen érintkeznek az alappal, így a 15 mm-es gömbbel is max 6-7 mm-es pöttyöt tudsz csinálni, ráadásul elpazarolsz vele egy csomó festéket.

2. Festékek

A következő fontos elem, a festék. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen festékkel dolgozol, mert ez határozza meg, hogy mennyire lesznek szabályosak a pöttyeid. Ha túl sűrű, vagy túl híg, akkor bizony amőbákat, krumplikat, vagy mini vulkánokat fogsz létrehozni – szabályos pontok helyett. A pontozáshoz akril festékeket használunk, ezeket itt találod: FESTÉKEK PONTOZÁSHOZ

FIGYELEM! A krém akril festékek nem alkalmasak pontozásra. Folyamatos hígításukra van szükség, és nehéz eltalálni a megfelelő állagot, főleg, ha most kezded a pontozást. Ha meg akarod kímélni magad, hogy fölöslegesen pazarold a festéket, akkor inkább vedd meg a normál akrilfestéket.

Megkönnyíti a festék adagolását, ha van egy festékkeverő palettád. Ebbe ki tudod nyomni a megfelelő mennyiségű festéket, és akár különböző árnyalatokat is ki tudsz keverni. Óriási lehetőség van a színek keverésében. Ha teheted és kedved van hozzá, ne hagyd ki.

3. Festhető alapok, vásznak

A segítő eszközeid már megvannak, most jöhetnek az alapok, amire festeni tudsz. Kezdőként először próbáld kartonpapírra, majd jöhetnek a különböző kisebb felületek, mint pl. a poháralátétek, régi CD lemezek, pici vásznak. Nekem még mindig megvannak az első poháralátéteim. Sőt, CD-ből is készítettem poháralátétet. Ragasztottam egy parafa poháralátétet a közepére, így lett egy puha alsó felület, ill. eltűnt a középső lyuk is.

Ha már picit gyakoroltál, vegyél egy nagy levegőt, és kezdj el vászonra pontozni. Tudom, hogy először tele vagy aggodalommal, hiszen vászonra a komoly festők dolgoznak. De ez nem igaz. Vászonra bárki festhet, és ráadásul sokkal könnyebb vászonra festeni, mint papírra. 😊

Ha már ezen is túl vagy, akkor nincs megállás. Elkezded más szemmel nézni a világot, és mindenben azt fogod látni, hogy hogyan lehet bepontozni. Dobozok, poharak, kavicsok, mandalakövek, bögrék, kulcstartók, tányérok, kaspók, táskák, műszaki eszközök. Nincs határ.

4. Lakkok

Az elkészült műveidet le is lakkozhatod. Ez főként olyan dolgok esetében hasznos, amik fizikai igénybevételnek vannak kitéve. A mandalaköveket én pl. a mosdóban használom a dugó helyén, így azokat mindenképpen lakkozom. Ezen kívül a matt lakk ad egy bársonyos felületet, és kiemeli a színeket, míg a fényes lakk ragyogóvá teszi a képeidet. Leginkább ízlés dolga, hogy melyiket használjuk. Arra figyelj, hogy a fényes lakk száradási ideje sokkal hosszabb. Még napokig érezheted ragadósnak, tapadósnak.

5. Ecset az alapok festéséhez

Ami nekem legjobban bevált, az a széles fejű puhaszőrű ecset. Néha érdemes picit hígítani az akrilfestéket, hogy ne legyen csíkos a felület. Ha nagyon alapos akarsz lenni, akkor szivaccsal is átfestheted.

Eddig a feltétlenül szükséges eszközökről beszéltem. Most jöjjenek a „jó ha van” eszközök

Lemosható ceruza – ezzel elő tudod rajzolni a mintát, ha nagyobb képet szeretnél, vagy valami figurális dolgot akarsz megfesteni.

Mandala előrajzoló sablon – körző és vonalzó helyett tudod használni, ha úgy érzed, hogy csak akkor lesz szabályos, ha elő van rajzolva. Elárulok egy titkot. A kisebb mandaláknál én sosem szerkesztek meg a középponton kívül semmit. Van egy módja annak, hogyan lehet szerkesztés nélkül is szabályos mandalákat csinálni (kb 15-20 cm-ig). Erről az online tanfolyami anyagban részletesen beszélek, és megmutatom hogyan kell csinálni. (Az online tanfolyam időszakosan érhető el, nagyjából havonta egyszer nyitom meg a lehetőséget, előjelentkezni viszont bármikor tudsz. Ezt mindenképpen tedd meg, így elsők között értesülhetsz az új lehetőségről, és a tanfolyami akciókról is.)

Az ingyenesen letölthető anyagban ebből ízelítőt kaphatsz. Ha még nem töltötted le, akkor feltétlenül tedd meg, mert tele van hasznos információval, és megmutatom benne, hogyan tudsz egy végtelenül egyszerű, de nagyszerű kis mandalát megfesteni.

Körző adapterrel – az a jó benne, hogy bele lehet fogni a lemosható ceruzát, és meg tudod vele szerkeszteni/rajzolni a köröket. Haladó szinten már feltétlenül szükséges, de ha csak bele akarsz kóstolni a pontozásba, akkor megvagy enélkül is.

Grafitpapír – ez olyan mint egy fehér indigó. Ezzel bonyolultabb mintákat is át tudsz rajzolni a vászonra. Erről készítettem egy videót is, ahol részletesen megmutatom hogyan működik.

Ha már van némi gyakorlatod a matt akrilfestékkel, akkor próbáld ki a metál és gyöngyház festékeket is. Ezek picit hígabbak, viszont hamarabb sűrűsödnek, ezért máshogy viselkednek. Cserébe viszont ragyogó és szemet kápráztató alkotásokat lehet velük készíteni. Én imádom. Próbáld ki te is.

Hogy könnyebb dolgod legyen, és ne kelljen ezeket az eszközöket ezer helyről külön-külön beszerezni, összeállítottam neked kezdőcsomagokat, amik ráadásul csinos kis dobozokban vannak, így ha a barátnődet, vagy anyukádat meg szeretnéd lepni, akkor ideális ajándékok lehetnek.

A pontozott világ egy különleges univerzum. Aki ide bekerül, nap mint nap csodákat tapasztal. Lélekben kisimul, megtanul türelmesnek lenni, lágyulnak, nőiesebbek lesznek a mozdulatai, és a mi még fontosabb, valódi értéket tud létrehozni nem csak önmaga, hanem mások számára is.

Létrehoztam egy alkotói közösséget is, ahol csupa nagyszerű ember gyűlt már össze, a teljesen kezdőtől a profi szintig. Sokat lehet tanulni, inspirálódni mások munkáiból. Gyere, és tarts velünk! Ha még nem vagy tagja a csoportnak, itt tudsz jelentkezni: Pontozott világ alkotói közösség

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .